Skip to content
We do it, for you.  WHATSAPP
BS_i Quantum WiFi
Bron: www.businessinsider.com/quantum-entanglement-experiment-2015-10

Quantum WiFi

  • René Vetjens
BS&i Quantum WiFi
Bron: www.businessinsider.com/quantum-entanglement-experiment-2015-10

In mijn eerdere blog “Mechatronica, nog kleiner, nog sneller” heb ik een tipje van de sluier opgelicht over de ontwikkeling van een microprocessor en geheugenchip op basis van licht. Beide onmisbare bouwstenen voor een ultra snelle en ultra compacte computer. Maar er is nog een ontwikkeling gaande, afkomstig uit de Quantum Mechanica nl. Quantum Etanglement ofwel Quantum Verstrengeling. Voor de liefhebbers, lees maar eens dit artikel van www.businessinsider.com en dit artikel op www.nature.com van het wetenschappelijk blad Nature.

Hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk, maar er is al wel aangetoond dat het werkt. Het komt erop neer dat 2 quantumdeeltjes (fotonen of elektronen), op een onbekende wijze met elkaar verbonden zijn. Als de toestand (bijvoorbeeld rotatie) van het ene deeltje verandert, verandert de toestand van het andere deeltje automatisch en meteen mee. Ongeacht de afstand. Dit gaat oneindig snel. Dus ook sneller dan het licht. Voor een uitleg zijn meerdere video’s op Youtube te vinden. De video Quantum Universe and Entanglement Science Documentary geeft een wat meer populaire uitleg. De video Quantum Entanglement and the Great Bohr-Einstein Debate van PBS Digital Studios is wat meer wetenschappelijke van aard.

Als je deze complexe materie op je in laat werken en je vertaalt dit naar een toepassing in de ICT, dan levert dit fantastische mogelijkheden op. En wel in het geval van draadloze gegevensoverdracht. De toestand van een deeltje kan 2 verschillende stadia aannemen. Binair beschreven met een 1 en een 0. Dit is de basis voor alle informatieverwerking. Anders gezegd, met Quantum Etanglement hebben we te maken met een eindeloos snelle draadloze gegevensoverdracht. Quantum WiFi zou je kunnen zeggen en nog wel eentje die oneindig snel is en niet beperkt wordt door afstand.

Dit fenomeen onderschrijft des te meer mijn eerdere conclusie dat technologie, lees mechatronica, ons leven nog meer gaat beïnvloeden dan het al deed.

René Vetjens

×