Skip to content
We do it, for you.  WHATSAPP
BS&i Anatomy
Bron: Pixabay

Mechatronica; natuurlijk!

Het begrip mechatronica kom je veel tegen, vooral in omgevingen waar producten ontwikkeld en gemaakt worden. Toch blijkt het begrip voor “niet ingewijden” niet erg duidelijk te zijn. Heb je het over elektronica, lenzen, software, kunststof behuizingen of over metalen frames, dan weet iedereen wat er bedoeld wordt. Maar mechatronica? Een kennis vroeg mij recent dan ook wat mechatronica inhoudt, waarop ik hem de volgende definitie gaf:

De term mechatronica is een samenvoeging van mechanica en elektronica. Mechatronica is de samensmelting van verschillende technologieën tot een machine of apparaat dat een of meerdere vooraf bepaalde functies uitvoert.

Hij keek mij zijdelings aan met een blik vol afschuw en vroeg: “kun je dat wat duidelijker uitleggen?”

BS&i Anatomy
Foto: Pixabay

“Natuurlijk” zei ik. “Ik zal het uitleggen aan de hand van een natuurlijk voorbeeld dat iedereen kent, namelijk de mens. Het menselijk lichaam is nl. een mooi staaltje natuurlijke mechatronica. Er is sprake van computertechnologie (rekencapaciteit, geheugen en Input-Output interfacing) in de vorm van de hersenen. Deze computer ontvangt en verwerkt signalen van een reeks van sensoren voor bijvoorbeeld druk, trilling, bloeddruk, de waterhuishouding, het suikergehalte van het bloed, druk van het hersenvocht en de lichaamstemperatuur. Daarnaast ontvangen en verwerken de hersenen beelden en geluiden van de omgeving via de ogen en oren ofwel de camera’s en de microfoons (Multimedia) en via het reukorgaan.
Om alle signalen te transporteren is een ingenieuze bekabeling beschikbaar, het zenuwstelsel. Via de zenuwen sturen de hersenen motoren aan in de vorm van spieren. Er zijn regelkringen actief om bijvoorbeeld het lichaam rechtop te houden (vergelijk dit maar met de werking van een Segway) of de coördinatie te verzorgen om bijvoorbeeld een bal te vangen.
Het menselijk lichaam heeft een ingebouwde energievoorziening in de vorm van een biologische “vergistingsinstallatie”. De bloedsomloop transporteert de energie naar alle onderdelen van het lichaam. Het skelet vormt samen met de huid de behuizing van de mens. Waarbij het skelet het ‘frame’ van het lichaam is waaraan de onderdelen zijn opgehangen en de huid de afdekking aan de buitenkant is.

Al eerder schreef ik over de ontwikkelingen in de robotica, met name de robotica die de natuur nabootst. Zie mijn blog over Sophia: ww.bseni.nl/sophia-steeds-meer-mens/ Dit is een zeer goed voorbeeld van mechatronica die de natuur nabootst. Het geeft aan wat we in de toekomst mogen verwachten. De mechatronische mens is in aantocht.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via contact@www.bseni.nl of +31(0)492 830126.

×