Skip to content
We do it, for you.  WHATSAPP
Sophia Hanson Robotics

Sophia, steeds meer mens

  • René Vetjens

Sophia Hanson RoboticsDe realiteit van de niet van echt te onderscheiden robot komt steeds dichterbij. Dit blijkt wel uit het filmpje dat al weer enige tijd geleden door Boston Dynamics op Youtube is gezet van de robot Atlas.  Als je naar de bewegingen kijkt en hoe stabiel het evenwicht van deze robot al is, dan is het voor mij duidelijk dat dit over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld is.

Ook het uiterlijk benadert dat van de mens steeds meer. De ontwikkelingen van het bedrijf Hanson Robotics doen je versteld staan van de gelijkenis met het menselijke gezicht. Deze link vertoont het filmpje van de robot Sophia. Griezelig echt.

Als je beide technologieën combineert, dan kom je al een aardig eind in de richting van een menselijke look-a-like. Als het energievraagstuk is opgelost, is het enige dat overblijft de vraag of het mogelijk is om robots bewustzijn te geven. Het worden dan individuen, autonoom en net als de mens met ieder hun eigen karakter en goede en slechte eigenschappen. Dit is het gebied van de software en sensoren. Ook daar zal naar mijn mening in de komende jaren grote stappen gezet gaan worden. Temeer daar de miniaturisering en de snelheid van elektronica, nodig om grote hoeveelheden data te processen, nog lang niet het uiterste heeft bereikt. Wat rest zijn de ethische kwesties.

De massale inzet van robots zal naar mijn mening dan ook een kwestie zijn van tijd en geld.

René Vetjens

×