skip to Main Content
Strong In Manufacturing. Bel ons vandaag nog! +31(0)492 830126

Internet of Things, Smart Manufacturing Plant

Het Internet Of Things (IOT) is een begrip dat je inmiddels veel tegenkomt. Voor diegenen die er nog niet vertrouwd mee zijn; het betreft een variant van het internet waarbij apparaten en voorwerpen de gebruikers zijn en niet meer de mens. Er ontstaat een “parallel internet” aan het huidige internet. De volgende link verwijst naar een filmpje van de Kamer van Koophandel waarin het IOT op eenvoudige wijze wordt uitgelegd: https://youtu.be/EA2Wm6cHvWw

BS&i Production equipmentEen belangrijk vereiste / eigenschap van apparaten en voorwerpen om aan het IOT deel te kunnen nemen is “autonomiteit”. Ofwel het volledig zelfstandig kunnen functioneren zonder tussenkomst van de mens. Autonomiteit kenmerkt zich door interactie met de omgeving (informatie-uitwisseling), gegevens verzamelen, gegevens analyseren, zelfstandig beslissingen nemen en op basis van die beslissingen invloed uitoefenen op de (virtuele) omgeving. Als je dit laat bezinken, dan kom je tot de conclusie dat een autonoom apparaat of voorwerp zich uiteindelijk gedraagt als een levend wezen.

Wat nu als je deze gedachtegang vertaalt naar een productiemachine?

Een productiemachine die volledig autonoom is, communiceert zelfstandig met zijn omgeving, bijvoorbeeld een ERP systeem, de materiaalleverancier, de gereedschapsleverancier, de volgende bewerkingsstap, het intern transport enzovoorts. Op basis van de uitgewisselde informatie weet deze machine precies wat hij moet maken, wanneer en hoeveel. Hij programmeert zichzelf, stelt zichzelf in en weet zichzelf continu te verbeteren. Uiteindelijk neemt deze machine zelf alle beslissingen. Er hoeft letterlijk geen mens meer aan te pas te komen.

Deze redenering over autonomiteit is door te trekken naar alle machines en apparaten voor productie, interne logistiek en verpakking. Denk aan spuitgietmachines, bewerkingscentra, machines voor 3D manufacturing, pick en place machines, meetmachines, automatisch geleide voertuigen, heftrucks enzovoorts.

BS&i Smart Manufacturing PlantLaat je al deze autonome machines en apparaten met elkaar communiceren via het IOT dan leidt dit tot ’n productiebedrijf. Het bijzondere is dat een mix van productietechnologieën mogelijk wordt, waardoor basismaterialen de fabriek ingaan en een complete samenstelling er uit komt. Zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Een Smart Manufacturing Plant gebaseerd op het IOT concept is geboren.

De afbeelding hiernaast geeft een voorbeeld weer van zo’n concept. Het betreft een plattegrond van een Smart Manufacturing Plant voor mechanische productie. Om de afbeelding te vergoten, kunt erop klikken. Bent u geïnteresseerd in een mechatronische variant, neem dan contact met ons op. Dat kan door op onderstaande knop te drukken, naar onze contactpagina te gaan of een email te sturen naar contact@www.bseni.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top